Log in

Klik hier om in te loggen


Wachtwoord vergeten?

Nog geen inlog? Registreer nu
Om misbruik van dit formulier door spamrobots te voorkomen, vragen wij u hier het controlewoord stowa in te vullen!

Optimalisatie WKK en Biogasbenutting

Terug
Rapportnr 2011-33
ISBN 978.90.5773.549.3
Type Rapport
Prijs € 25
Datum 5-12-2011

Documenten

Download Bestel

Dit rapport bevat de resultaten van een systematische vergelijking van de verschillende mogelijkheden voor optimale benutting van biogas uit slibvergisting.  Ook worden er in dit rapport handvatten aangereikt voor een zo efficiĆ«nt mogelijke benutting van biogas in een Warmte Kracht Koppeling, wat nu gebruikelijk is op rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Achtergrond

Doorgaans gebruiken waterzuiveringsbeheerders het uit slbvergisting verkregen biogas als brandstof voor een Warmte Kracht Koppeling. Deze produceert elektriciteit voor de rwzi. De vraag is of dat (nog) efficiƫnter kan. Daarbij komt dat er de laatste jaren steeds meer nieuwe energietechnieken op de markt komen die gebruik kunnen maken van biogas, zoals ORC en Brandstofcel. Ook kan biogas worden opgewerkt tot groen gas, iets wat past in de productie van duurzame energie die de overheid voorstaat. Tegen deze achtergrond is in deze studie een systematische vergelijking uitgevoerd van de verschillende mogelijkheden voor benutting van biogas. Daarbij is gekeken naar energieopbrengst, duurzaamheid en kosten.

Het onderzoeksproject maakt onderdeel uit van De Energiefabriek en werd mede gefinancierd door het Innovatieprogramma Kaderrichtlijn Water van het Ministerie van EL & I.