Log in

Klik hier om in te loggen


Wachtwoord vergeten?

Nog geen inlog? Registreer nu
Om misbruik van dit formulier door spamrobots te voorkomen, vragen wij u hier het controlewoord stowa in te vullen!

Symposium 'Toiletpapier uit afvalwater, een waardevolle grondstof'

Terug
Locatie
Contactpersoon
Cora Uijterlinde (STOWA), Yede van der Kooy (WG Cellulose), Marit van Veen (BWA)
Doelgroep
Datum
19-06-2014 tot --

Op 19 juni 2014 organiseren de werkgroep Cellulose, BWA Water, Attero en STOWA een bijeenkomst over de mogelijkheden voor het terugwinnen en hergebruiken van toiletpapier (cellulose) uit afvalwater. Via speciale fijnzeefinstallaties kan op afvalwaterzuiveringen een groot deel van het aanwezige en tot vezels uiteengevallen toiletpapier uit het aangevoerde afvalwater verwijderd.

De terugwinning van cellulose uit afvalwater is een van de speerpunten van de Waterschappen. Om dit te realiseren is de werkgroep Cellulose opgericht als onderdeel van de Grondstoffenfabriek. Deze werkgroep heeft als doel om de transitie van afvalwaterzuivering naar grondstoffenfabriek op het gebied van cellulose te bevorderen en op termijn de keten voor cellulose te sluiten.

Tijdens dit symposium wordt dieper ingegaan op de verwerkings- en vermarktingsmogelijkheden van de ontwaterde papierpulp. We brengen tijdens deze dag ook alle partijen bij elkaar die van het terugwinnen en hergebruiken van cellulose uit afvalwater een succes kunnen maken. Kortom: inhoud ontmoet beleid, producent ontmoet verwerker en afnemer, de afvalwaterwereld ontmoet de biobased economy. Tijdens de koffiepauzes en de lunch is er gelegenheid om contacten te leggen en is er een mogelijkheid om de presentaties en postersessies in de hal te bezoeken.

Sinds het STOWA-onderzoek Influent fijnzeven in rwzi's en het minisymposium 'Fijnzeven, innovatie in de afvalwaterketen' op rwzi Leeuwarden is veel gebeurd. Naast het onderzoek dat is gedaan naar toepassing van fijnzeven, zijn de eerste grootschalige installaties in aanbouw, waarmee een nieuwe stroom ontstaat op de zuivering. Deze stroom, die voor een belangrijk deel uit cellulose bestaat, heeft een aanmerkelijk potentieel voor een hogere verwaarding dan de afzet via bestaande kanalen.

Aanmelding

Klik HIER om u voor deze bijeenkomst aan te melden. Let op: de kosten voor het symposium bedragen 75 euro.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Cora Uijterlinde van STOWA, Yede van der Kooij van de werkgroep Cellulose of Marit van Veen van BWA Water.

Download het STOWA-rapport 'Grondstoffenfabriek. Van vezelgrondstof' of bekijk de korte film die STOWA liet maken over het fijnzeven van effluent.

Wilt u op de hoogte blijven van de programma's, projecten en bijeenkomsten van STOWA? Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief. Maak op de homepage rechtsboven in 'mijn profiel'  een account aan. Of log direct in. Vink onder nieuwsbrieven aan dat u graag de digitale nieuwsbrief ontvangt.