Log in

Klik hier om in te loggen


Wachtwoord vergeten?

Nog geen inlog? Registreer nu
Om misbruik van dit formulier door spamrobots te voorkomen, vragen wij u hier het controlewoord stowa in te vullen!

Cursus 'Waterzuivering als bron van grondstoffen en energie'

Terug
Locatie
Contactpersoon
Doelgroep
Datum
16-11-2015 tot 17-11-2015

Circulaire economie, duurzaamheid, green deals, grondstoffen en energiefabrieken: er lijkt een grote verandering in het denken met betrekking tot afvalwaterstromen. Die moeten in de toekomst steeds meer als grondstof in plaats van afval worden behandeld. De mogelijkheden lijken legio en de vraag wat een gewenste investeringsroute is, is complex. De PAO-cursus 'Waterzuivering als bron voor grondstoffen en energie' geeft handvatten voor het maken van bewustere keuzes in deze transitie van afval naar grondstof. De cursus wordt mede-georganiseerd door STOWA.

In de cursus gaan we voor een aantal potentiële grondstoffen in op de theoretische achtergrond van het vóórkomen en winnen ervan uit afvalwater, maar ook op de toepassingsmogelijkheden. Ook verdiepen we ons in de veranderingen die noodzakelijk zijn om de omschakeling van (afval)waterzuiveraar naar energie- en chemicaliënproducent te kunnen maken.

Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder meer: achtergronden van de circulaire economie; grondstoffen: fosfor, bioplastics, cellulose, alginaat en energie; LCA-methodiek als afwegingskader voor duurzaamheid; juridische aspecten ten aanzien van grondstoffenwinning en het afzetten ervan.

De excursiedatum is 24 november.

Na afloop van de cursus heeft u:

  • Inzicht in de context waarbinnen de transitie van afvalwater naar grondstof zich bevindt;
  • Inzicht in de achtergrond van het vóórkomen en/of de vorming van grondstoffen in afvalwater;
  • Overzicht over de stand van de techniek voor het (terug)winnen en afzetten in de praktijk;
  • Inzicht in de belangrijkste uitdagingen (economisch, maatschappelijk, juridisch) om de transitie te kunnen maken. 

Doelgroep
Watertechnologen uit industrie, drinkwaterbedrijven en waterschappen, docenten uit HBO en WO, beleidsmakers en managers van waterschappen, provincies, en Rijk.

Meer informatie en aanmelden

Klik HIER voor meer informatie en aanmelden.
 

Wilt u op de hoogte blijven van de programma's, projecten en bijeenkomsten van STOWA? Meld u direct aan voor onze digitale nieuwsbrief rechtsboven op onze homepage.