Log in

Klik hier om in te loggen


Wachtwoord vergeten?

Nog geen inlog? Registreer nu
Om misbruik van dit formulier door spamrobots te voorkomen, vragen wij u hier het controlewoord stowa in te vullen!

Green Deal Waterschappen

Op 3 oktober 2011 hebben minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu (I&M) de eerste Green Deals met de samenleving ondertekend. Dit gebeurde op de rioolwaterzuivering Nieuwegein van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, waar uit rioolwater energie opgewekt wordt. Dijkgraaf Patrick Poelmann: 'Een hele toepasselijke plek voor het ondertekenen van de Green Deals. Hier winnen we duurzame energie uit ons afvalwater. Een proces met de potentie om duizenden gezinnen van duurzame energie te voorzien.'

De Green Deal ondersteunt de waterschappen bij realiseren van 12 Energiefabrieken: rioolwaterzuiveringsinstallaties die meer energie opwekken dan zij verbruiken. De waterschappen zijn al een grote producent van groen gas, dit wordt nu vooral benut voor eigen gebruik. Maar met nieuwe technologieën kan er nog veel meer waterschapsenergie uit rioolwater worden opgewekt. In Nieuwegein wil het waterschap uiteindelijk 6.000 mWh per jaar op gaan wekken, wat gelijk staat aan elektriciteit voor meer dan 1500 huishoudens.

Op 3 oktober hebben de waterschappen samen met nog tientallen andere partijen een Green Deal ondertekend. Het gaat daarbij om initiatieven rond duurzame mobiliteit, efficiënter gebruik van energie, grondstoffen en water en tot meer gebruikmaking van energie uit hernieuwbare bronnen. Deelnemende partijen zijn onder andere VNO-NCW, Stichting Natuur & Milieu, LTO Nederland, KLM, provincies en gemeenten. De initiatieven gaan o.a. over een klimaatneutrale provincie, duizenden laadpalen voor elektrisch vervoer, vliegtuigen die vliegen op biokerosine en fabrieken die biomassa omzetten in energie.

Na het officiële programma kregen minister Verhagen en Staatssecretaris Atsma een rondleiding over de zuiveringsinstallatie Nieuwegein. Zij bekeken daar de eerste gerealiseerde onderdelen van de Energiefabriek.